Fysiotherapie bij COPD in Amsterdam Osdorp

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische obstructieve longaandoeningen), het is een verzamelnaam voor longaandoeningen die zich kenmerken door een vernauwing van de luchtwegen die niet of niet geheel omkeerbaar is. De vernauwing maakt het ademen moeilijker en minder efficiënt. Vroeger heette COPD ook wel CARA, chronische bronchitis of emfyseem.

Als u zich benauwd voelt bij inspanning of last heeft van hoestbuien, dan denkt u misschien dat het beter is om lichamelijke activiteit te vermijden om daarmee uw benauwdheid te verminderen. Dit is echter niet zoals het werkt!
Het is juist extra belangrijk dat u beweegt wanneer u COPD heeft. Als u minder beweegt, krijgt u juist meer klachten en nemen uw mogelijkheden steeds verder af.

Voor mensen met COPD heeft Fysiotherapie Osdorp een beweegprogramma ontwikkeld. U beweegt bij ons op een veilige manier met intensieve begeleiding. Zo kunt u op een verantwoorde manier groeien naar een actievere leefstijl. We gebruiken regelmatig een saturatiemeter, zodat u op een verantwoorde manier traint.

 

Afspraak maken

Wat levert het beweegprogramma u op?
Uw kwaliteit van leven verbetert met een actieve leefstijl. U ervaart minder benauwdheid, krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen. Fysiotherapie kan u helpen uw conditie op peil te brengen door inspanningstraining en spieroefeningen. Heeft u problemen met slijm opgeven, dan kan de fysiotherapeut u helpen met het aanleren van een effectieve manier van slijm losmaken en huffen en/of hoesten. Ademoefeningen kunnen helpen de kortademigheid te verminderen.

Conditie
De fysiotherapeut kan u deskundig begeleiden bij het verbeteren of op peil houden van uw conditie.

Misschien durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. De fysiotherapeut kan u uitleggen wat u juist wel en wat u beter niet kunt doen. In overleg en afgestemd op uw situatie stelt de fysiotherapeut een trainingsprogramma op ter verbetering van uw conditie. Eventueel krijgt u aangepaste oefeningen voor bijvoorbeeld uw ademspieren en arm-, been of rompspieren. Uw inspanning wordt meestal beloond met vermindering van uw klachten. Doordat uw zelfvertrouwen groeit, kunt u daarna ook zelf meer gaan bewegen.